And the winner is….

Jorden van Foreest!

Daarmee is de toernooizege terechtgekomen bij de hoogst gekwalificeerde speler. Met een elorating van 2641 stak hij met kop en schouders boven de rest uit. Maar of het ook een soevereine toernooizege is? Daar valt wel wat op af te dingen, want in twee partijen was hij zaterdag in grote problemen: eerst tegen de Roemeen Adrian-Marian Petrisor en later tegen Jan Willem van de Griendt.

Aan  zijn toernooioverwinning doet het natuurlijk niets af, het zijn juist de sterkste spelers die een slechte stelling weten te overleven of zelfs nog te winnen.

Misschien was de focus op dit weekendtoernooi niet optimaal. Over een week begint immers het Nederlands kampioenschap, hij zal ongetwijfeld proberen voor de tweede keer de nationale titel in de wacht te slepen, met als voornaamste concurrenten Loek van Wely, Ivan Sokolov, Benjamin Bok en Erwin L’Ami.

In Hilversum dankt Van Foreest de titel aan de overwinning in de zesde en laatste ronde op concurrent Friso Nijboer. De zege kwam regelmatig tot stand. Jorden stapelde voordeeltje op voordeeltje en zette ook met snel spel zijn opponent onder druk. Na  zet 45 dwong hij Nijboer tot opgave.

Max Warmerdam, die een voortreffelijk toernooi speelde en ongeslagen bleef, moest genoegen nemen met remise tegen Thomas Beerdsen en bleef dus een halfje bij Van Foreest achter.

De uitslag van het 13de HSG Open

Groep A
1. Jorden van Foreest 5,5; 2 t/m 4 Nico Zwirs, Max Warmerdam, Hugo ten Hertog 5; 5 t/m 10 Thomas Beerdsen, Friso Nijboer, Namig Guliyev, Adrian-Marian Petrisor, Yong Hoon de Rover, Petar Arnaudov 4,5; 24. Machteld van Foreest (10 jaar) 3,5.

Groep B
1. David Laan 5,5; 2,3 Geomerd Ibrahim, Duncan Klaren 5; 4 t/m 7 Vincent Spit, Daan Binnendijk, Bart Feltman, Bas Pasterkamp 4,5.
Vanuit HSG perspectief een mooie tweede en vierde plaats. Proficiat Geomerd en Vincent!

Groep C
1/2 Gregor Waskowsky en Ralf van den Burg 5; 3/4 Sake Jan de Boer en Ricardo Heins 4,5.

Winnaars van de vier vierkampen
Evert Jan Straat; Joop Hummel en Mark Bloem, Roel de Jong, Marc Norden.

Alle prijswinnaars proficiat!

Zie elders op deze site bij Uitslagen/Standen

Wim van der Wijk

2 gedachten over “And the winner is….

 1. E. Noordhoff

  Klopt dat wel?
  In de partij Nijboer-Bödicker gebeuren zulke rare dingen dat ik denk dat er een notatiefout in de zetten zit.
  Het begin met 29 Pe6 waarmee wit een stuk weggeeft met Tg6, maar dat kan ik nog wel begrijpen. Maar 29 .. Lf3 niet. Na 30 Txf3 Dxf3 speelt wit niet het geplande Dxg7 mat (ook 30 Dxg7 Dxg7 31 Pxg7 wint materiaal).
  Als het allemaal wel gespeeld is, is het wel een staaltje van opperste tijdnood.

  1. Wim Van der Wijk Bericht auteur

   Het slot is inderdaad onwaarschijnlijk, dat stelden we ook in de perskamer al vast. Wellicht zijn de juiste zetten aan het eind nog te achterhalen. Een notatiefout in letterlijke zin kan het niet zijn, het betreft de weergave van de online-registratie van de partij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *