10 jaar HSG Open afgesloten met boeiende lezing over damesschaak door Wim van der Wijk

wim 1

Fervent en verwend schaker en Gooi & Eemlander journalist Wim van der Wijk sloot het 10 jarig HSG Open af in stijl met zijn boeiende presentatie over damesschaak, het centrale thema van het jubileum. Wim hield zijn presentatie in het Pinetum Blijdenstein, waar tegelijkertijd het 17de HSG Jeugdtoernooi werd gehouden.

Wim ging op creatief in op alle aspecten van het damesschaak. Over de geschiedenis, de introductie van de dame in het schaakspel, de consternatie die dat opleverde, op Isabelle van Castilië, waar we het volgens Spaanse wetenschappers aan te danken hebben dat de dame in het spel is gebleven. Conchita kwam langs, waarom het vrouwelijk brein anders is dan het mannelijk brein, Jeanne d’ Arc, de Polgars, het ruimtelijk denken en natuurlijk Jan Hein Donner met zijn prikkelende antwoorden over ‘Vrouwen kunnen niet schaken’ aan een Opzij journaliste.

wim 2

wim 3

wim 4

Natuurlijk kwam de vraag aan de orde “Kan, en zo ja wanneer, een dame wereldkampioen schaken worden?’ Deze vraag kwam ook aan de orde tijdens de afsluiting van het HSG Open, waar mevrouw Kraaijeveld-Wouters refereerde aan haar vraag aan Max Euwe, bijna 40 jaar geleden.

Volgens Wim moet dat kunnen. Als een vrouw 10de van de wereld kan worden, moet zij ook 8ste of 6de of 4de of hoger kunnen worden. Maar wanneer? Waarschijnlijk niet de eerste 40 jaar.

De presentatie werd leuk afgesloten met een stelling met 4 dames op het bord (van Wim zelf, die mede daardoor dit jaar clubkampioen van HSG werd) gevolgd door een discussie met enkele aanwezige dames.

Dank Wim, voor je mooie bijdrage.

Geef een reactie