Aflasting HSG Open 2020

Hieronder een bericht over de afgelasting van het reguliere HSG Open 2020

Geachte schaakliefhebbers,

Hierbij informeren wij u over het onvermijdelijke besluit tot afgelasting van het HSG Open 2020 in verband met de coronacrisis.

Dit jaar vindt er geen HSG Open plaats.  Het bestuur van de Stichting Hilversum Schaakt (SHS), organisator van het jaarlijkse evenement, heeft dit definitief besloten. De jubileumeditie van het vijftiende HSG Open zou plaatsvinden in het weekeinde van 19 tot en met 21 juni, maar wordt verplaatst naar juni 2021. Grootmeester Loek van Wely, winnaar van het HSG Open in 2019, krijgt dit jaar dus geen opvolger.

Het schaaktoernooi, met de laatste jaren ruim tweehonderd deelnemers, geldt als een van de grootste sportevenementen van Hilversum, met internationale deelnemers van alle leeftijden en speelsterktes – overwegend amateurs maar ook professionals.  

Ook alle nevenactiviteiten in de inmiddels befaamde Hilversumse schaakzomerweek komen te vervallen. Dus geen schaakclinic voor leerlingen van Hilversumse basisscholen gelijktijdig met het toernooi in Lapershoek, geen vertoning van een schaakfilm in het Hilversumse Filmtheater, geen zomereditie van het kroegtoernooi in Mout en geen HSG jeugdtoernooi in Pinetum Blijdenstein.

Het SHS-bestuur heeft ervoor gekozen om een jaar over te slaan in plaats van uitstel te overwegen tot het najaar. Wel zijn er plannen voor twee online schaakevenementen, een online jeugdtoernooi op zondag 14 juni en een online HSG Open-schaakdag op zondag 21 juni. Begin mei hoopt het SHS-bestuur de opzet van deze online ‘troost-alternatieven’ bekend te kunnen maken.

Het besluit tot annuleren zal geen verbazing wekken, na de persconferentie van premier Rutte van dinsdag 21 april waarin de ‘lockdown’, afgezien van enkele versoepelingen, werd verlengd.

Het is heel jammer en met pijn in het hart, maar onderstaande activiteiten schuiven een jaar door. Hopend u voldoende te hebben geïnformeerd,

Met vriendelijke groet,

Henk Cornelissen, voorzitter HSG Open.