De vijfde ronde, nog veel kanshebbers

Spelers en fotografen wachten op het laatste ochtendschildpadje, maar om 09:36 uur zat aan de toptafels iedereen achter het bord. Foto Wim van der Wijk

De vijfde en voorlaatste ronde is vanochtend om 09:30 uur van start gegaan, maar op dit vroege tijdstip zat natuurlijk nog niet iedereen achter het bord, zelfs niet aan de toptafels. Maar om 09:36 uur kwam als laatste kanshebber/ochtendschildpadje Jan Willem van de Griendt binnen voor zijn partij tegen Loek van Wely. Van de Griendt woont om de hoek bij Lapershoek, dus is hij altijd wel iets te laat, da’s logisch.

Hij leek wel zin te hebben in een stevige pot, want hij koos met zwart voor het Wolga-gambiet, zoals bekend misschien wel het allerbeste gambiet van de schaakopeningen. Loek leek voorbereid, want hij koos voor de laatste mode in deze variant, een opzet met het doorschuiven van pion a6, voorheen pion c2, naar a7!?

Op het tweede bord koos medekoploper Hugo ten Hertog voor een rustige opzet, een soort KID in de voorhand. Hij gaat voor de juni-dubbel: toernooiwinst in Utrecht (OKU) en Hilversum (HSG Open). Maar dan heeft hij wel een goed resultaat nodig tegen de derde koploper, talent van het jaar Casper Schoppen die gisteravond een eindspel met een pion minder bekwaam remise kiepte tegen Loek van Wely.

Op tafel drie het treffen tussen Eelke Wiersma en Erwin l’Ami (zwart), waarbij een Caro Kann op het bord is gekomen. Erwin behoort na de drie zeges die hij liet volgen op een smadelijke nederlaag in de eerste ronde weer tot de kanshebbers. Zijn winstpartijen hebben hem weinig energie gekost, dus er valt weer rekening te houden met de hoogste ratinghouder in het gezelschap.

Afhankelijk van de resultaten kan het in theorie vanmiddag komen tot een gedroomde finale tussen Van Wely en L’Ami, maar ook andere scenario’s zijn uiteraard mogelijk.
Wim van der Wijk