Drie met vier uit vier

Handshake Van Foreest (zittend) en Stefansson. Snel gevolgd door een tweede: remise in acht zetten. No risk.
Foto Vincent Pandelaar

Het 18de HSG Open nadert zijn ontknoping, Het aantal koplopers is na vier van de zes ronden uitgedund tot drie spelers: de Nederlandse grootmeester Lucas van Foreest, grootmeester Vignir Vatnar Stefansson uit IJsland en diens landgenoot Hilmir Freyr Heimisson, internationaal meester. Zij wonnen al hun vier partijen tot nu toe.

Wie op deze site het verhaal de IJslandse connectie heeft gelezen, weet dat drie jonge ambitieuze IJslandse topschakers met een missie naar Hilversum zijn gekomen: zij willen winnen, als het niet de hoofdprijs of een podiumplek is dan in elk geval ratingpunten.

Komt de toernooiwinnaar uit het leidende drietal? Kan, maar het hoeft niet. Er zijn nog voldoende kapers op de kust, met een achterstand van slechts een half punt. Die kunnen nog langszij komen. Zelfs een ‘erop en erover’ is niet uitgesloten.

Op het topbord spelen vanochtend vanaf 09:30 uur Van Foreest en Stefansson, het eerste treffen op het toernooi tussen twee GM’s. Hier zal ongetwijfeld de meeste aandacht naar uitgaan.

We weten niet of de twee spelers all-in willen gaan. Een nederlaag kan uitschakeling voor de titel betekenen, een consoliderende remise houdt alle opties open. Met een overwinning is een podiumplek vrijwel zeker.

Lucas van Foreest speelt met de witte stukken en heeft de hoogste  rating van de twee. Hij liet tot nu toe economisch schaak zien. Gebruikte opvallend weinig bedenktijd en kwam geen enkele keer in de problemen. Zaterdagavond versloeg hij met zwart ‘met eenvoudige middelen’, zoals dat in schaakcommentaren soms heet, de IJslandse meester Dagur Ragnarsson. Lucas ruilde op het juiste moment de juiste stukken waarmee hij beslissend in het voordeel kwam.

Zijn tegenstander van vanochtend liet aanvallend schaak zijn, schuwde offers niet en bekroonde de aanvalsdrift een enkele keer met een fraaie matcombinatie.

Hilmir Freyr Heimisson, de derde speler met de maximale score heeft een zware loting: met zwart tegen grootmeester Liam Vrolijk die zaterdagavond een halfje moest toestaan aan IM Nick Maatman.

Het kan nog alle kanten op.