Eerste schifting: top-twaalf

Eerste schifting: top-twaalf

Ruim een half uur geleden is de derde ronde van start gegaan van het HSG Open, nummertje dertien. In de kamer van de arbiters en pers, ook wel Mission Control Room genoemd, werd het exacte aantal deelnemers van het HSG Open 2018 vastgesteld op 211.
Iets minder dan het aantal inschrijvingen van boven de 220, maar er zijn natuurlijk altijd wat verhinderingen op het laatste moment. Plus een – gelukkig zeer klein – aantal wegblijvers zonder aankondiging. Maar de arbiters zijn gepokt en gemazeld in dit soort situaties en weten dat dit soort opstartprobleempjes er nu eenmaal bij horen.
Na twee van de zes ronden heeft de eerste schifting plaatsgevonden in de A-groep, met een recordaantal van 92 deelnemers. Er zijn nog maar twaalf spelers met honderd procent. Dat komt niet alleen door enkele verrassende uitslagen, er zijn ook veel deelnemers die in de eerste ronde op vrijdagmiddag een bye hebben genomen. Waarschijnlijk omdat ze andere verplichtingen hadden waar veel vrije tijd in gaat zitten, ook wel werken genoemd.
De eerste schademeldingen van de favorieten zijn genoteerd: de meest sensationele uitslag van de tweede ronde was de nederlaag van Hugo ten Hertog tegen Hans Plasman (2178). Ten Hertog, vorige week winnaar van het grootmeestertoernooi in Apeldoorn waarbij hij een GM-norm scoorde, liet zich in een gelijke stelling mat zetten, vermoedelijk door in tijdnood op winst te willen blijven spelen.
Friso Nijboer, HSG’s topscorer aller tijden, mocht zijn handen dichtknijpen met een halfje tegen Jan Baljé. Een remiseaanbod in wederzijdse tijdnood in verloren stelling beperkte de schade voor de grootmeester en oud-winnaar van het toernooi.
In de derde ronde zien we aan het topbord de eerste GM-IM-confrontatie: topfavoriet Jorden van Foreest speelt tegen de Roemeense IM Adrian-Marian Petrisor. Een boeiend gevecht belooft ook het duel tussen Max Warmerdam en GM Namig Guliyev te worden. De Azerische grootmeester die het toernooi twee keer (gedeeld) won had het vrijdagavond moeilijk tegen Maaike Keetman. Zij had voortdurend een iets betere stelling, tot zij blunderde met een ongelukkige paardzet, waarvan de grootmeester natuurlijk dankbaar en kundig profiteerde.

Wim van der Wijk

Geef een reactie