Eerste schrammetjes favorieten

Het 12e HSG Open is vrijdagmiddag van start gegaan met uiteindelijk ruim 220 deelnemers. Zondagavond leek het erop dat hotel Lapershoek helemaal volgeboekt was met het maximale aantal van 232 spelers, maar door onverwacht veel late afzeggingen liep het aantal iets terug. De organisatie werd tot improvisaties gedwongen door verwarring over het aantal opgenomen bye’s, maar uiteindelijk  kon alles worden opgelost.


De openingszet van wethouder Floris Voorink tegen Machteld van Foreest (foto Lilian Kok).

Machteld in haar eerste partij tegen kersvers HSG-clubkkampioen Herman van Engen. Een aantal van de 80 kinderen, die de Schaakclinic bezoeken, leven duidelijk mee (Foto Pascal Losekoot).

Mede dankzij toernooidirecteur Henk Cornelissen die voorkwam dat Karel van Delft in de B-groep geen tegenstander had: Henk ging zelf achter het bord zitten en speelde een puike partij (zie hieronder), nadat hij met een fraai loperoffer op h6 in het voordeel was gekomen.

In de eerste ronde stonden twee favorieten, titelverdediger Jan Willem van de Griendt en Eelke Wiersma een half punt af tegen qua rating lager ingeschatte tegenstanders. Beiden wonnen wel hun partij in de tweede ronde, waarmee hun achterstand beperkt is.
De eerste speler in de A-groep die op 2 punten kwam was BSG’er Henk van der Poel die in de opening op zet negen zomaar een stuk van zijn tegenstander cadeau kreeg door een gemist  schaakje met de dame. De partij was meteen afgelopen. Ook Barry Brink en Quinten Ducarmon kwamen op 2 punten.
Thomas Beerdsen won ook redelijk snel, ook zijn naam hoort in het rijtje favorieten thuis. In de derde ronde laat hij echter verstek gaan, omdat hij tussendoor deelneemt aan het NK Blitz op internet.

Topfavoriet Roeland Pruijssers, de enige grootmeester in het gezelschap, moest in de tweede ronde in remise berusten tegen routinier Rob Witt die in een Hollandse partij steeds kon bogen op een klein voordeeltje.
De grootste verrassing van de eerste dag was de bijna-nederlaag van oud-winnaar Hugo ten Hertog tegen Rosa Ratsma, die in verband met de NK-verplichtingen van de Chess Queens als Chess Princess naar Hilversum is afgevaardigd. Zij bracht haar tegenstander aan de rand van de afgrond, maar kon in de uitvluggerfase met steeds luttele seconden op de klok het voordeel niet verzilveren, het werd remise.

Na twee ronden is alles  natuurlijk nog mogelijk. Zaterdagmiddag- en avond komt er meer tekening in de strijd en op zondag valt de beslissing wie er uiteindelijk met de hoofdprijs van 1250 euro vandoor gaat.

Wim van der Wijk

Geef een reactie