‘God nee toch’

Roeland Pruijssers stamelde deze woorden nadat hem iets verschrikkelijks was overkomen aan het slot van de derde ronde in zijn partij tegen Rosa Ratsma.  Hij dacht rustig na over zijn volgende zet in een stelling die hem een zekere overwinning leek op te leveren. Het probleem was niet de stand op het bord, het gevaar bevond zich naast het bord: de klok die echter volledig aan zijn aandacht was ontsnapt. Hij ging dus door de vlag zonder er erg in te hebben.
Even was de grootmeester volledig van de kaart, het zal ook meteen tot hem zijn doorgedrongen dat door deze onfortuinlijke nederlaag zijn kansen op de toernooizege tot een minimum zijn gereduceerd, zelfs als hij nog drie keer wint. Shit happens.


Halverwege het toernooi staan nog twee spelers op honderd procent met 3 uit 3: Barry Brink die Henk van der Poel langzaam maar zeker terugwees en Quinten Ducarmon die Marc Overeem versloeg. Normaal gesproken zouden ze vanavond in de vierde ronde tegen elkaar uitkomen. Barry Brink heeft echter een bye genomen, en staat in de  stand nu al op 3,5 punten.
Quinten Ducarmon geldt op dit moment als de grootste favoriet voor de titel, als hoogste ratinghouder na Pruijssers. Vanavond wacht de speler van landskampioen Kennemer Combinatie een zware tegenstander in de persoon van Hugo ten Hertog. Waarmee ook gezegd is dat het toernooi is aanbeland in de fase waarin de favorieten het tegen elkaar gaan opnemen. Vooralsnog is Ducarmon-Ten Hertog de enige echte kraker van vanavond.
Een peloton van negen spelers achtervolgt de koplopers met 2,5 punten. Daarin enkele verrassende namen. Naast de vanmiddag fortuinlijke Rosa Ratsma zal niet iedereen hier jeugdspeler Jonas Hilwerda verwacht hebben. Bij de achtervolgers ook  IM Eelke Wiersma, IM en titelverdediger Jan Willem van de Griendt en IM Thomas Beerdsen die tussendoor heeft deelgenomen aan het online Nederlands snelschaakkampioenschap, maar vroeg werd uitgeschakeld.

Wim van der Wijk
www.journalistenschaker.nl

Geef een reactie