Grootmeesters liggen op koers

Er begint tekening in de strijd te komen. Zaterdagavond bij het begin van de vierde ronde waren er nog vijf spelers met de perfecte score van 3 uit 3. Onder hen de twee topfavorieten de grootmeesters Max Warmerdam en Oleg Korneev. Verrassend is dat de onbekende Sam Cornelisse zich bij het vijftal wist te voegen, een speler met een relatief lage rating van 2079. De andere twee zijn internationaal meester Nico Zwirs en fidemeester Khoi Pham.

Max Warmerdam en Nico Zwirs spelen tegen elkaar, het is de eerste kraker van het toernooi: GM tegen IM. Max koos met wit voor de ruilvariant van het Damegambiet, waarschijnlijk hopend op een duurzaam voordeeltje, maar zwart heeft het loperpaar.

 Uit de categorie grootmeester tegen amateur is het duel tussen Korneev en Cornelisse (zie foto), die met wit het Catalaans speelde. Korneev koos voor een dynamische variant en dat leverde hem een pion op. Wit had compensatie, maar was te haastig met het terugwinnen van de pion, waarna de GM de winst kon binnenhalen en (als eerste) op vier uit vier kwam.

Korneev lijkt een uitgekiend repertoire mee naar Hilversum te hebben genomen. Ontwijkt hoofdvarianten, kiest voor zijvarianten die misschien onschuldig lijken maar zeker niet zonder venijn zijn. Hij won zijn vier partijen vrij soepel.

Khoi Pham, nummer vijf met 3 uit 3 speelde niet voluit tegen Eline Roebers die in de derde ronde met remise ontsnapte tegen Marcel Schoers en aan het begin van de avond  op 2,5 punten stond. Het werd remise door zetherhaling in een bekende variant van het Grunfeld-Indisch die dikwijls door grootmeesters  wordt gebruikt voor een snelle puntdeling.

Morgen dus de spannende ontknoping. Zie uitslagen en standen voor de resultaten van vanavond.

De vierde ronde van het HSG Open heeft zaterdagavond enige tijd stil gelegen in verband met het onwel worden van een speler. Hij was bij kennis toen de ambulance arriveerde.  Hij is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.