Hermans dagboek 4

HermanHet toernooi is begonnen en de eerste dag zit erop. Een verloren, een gewonnen, 50 %. Net als andere jaren begon de eerste ronde wel erg laat, pas na 20, 25 minuten. Mijn tegenstander was Hugo ten Hertog, die net samen met anderen het OKU gewonnen heeft. Ik kwam er niet echt aan te pas. Na afloop zei Hugo dat ik wel erg veel zetten met mijn paard had gedaan. Ik antwoordde dat hij wel veel damezetten had gedaan in de opening. Ik vrees dat hij meer gelijk had dan ik. In ieder geval kreeg hij gelijk. We speelden op bord 6, wat betekent dat u de partij heeft kunnen volgen bij de Livepartijen.

Toen ik naar buiten liep trof ik Karel van Delft buiten staan roken. Karel is een enorme promotor van het jeugdschaak, met name in zijn woonplaats Apeldoorn. Ik zag op een tafel weer wat nieuwe boeken van zijn hand liggen, en heb er twee gekocht. Zijn zoon Merijn is zoals wel of niet bekend Internationaal Schaakmeester en speelt op dit moment in Pula. Ik vermoed dat daar teamwedstrijden worden gehouden. Verder vertelde hij over zijn kleinkinderen en hun vorderingen in het schaken.

Mijn avondpartij was een grappige kopie van mijn middagpartij, met voor mij het gelukkige verschil, dat ik nu aan het langste eind trok. In beide partijen verspeelde zwart een paard op de 12e zet. Voor wie in de opening van mijn tweede partij geïnteresseerd is, kan ik verwijzen naar de laatste matchpartij tussen Kasparov en Beliavsky uit 1983. In deze partij maakte zwart overigens dezelfde fout als mijn tegenstander door het damepaard naar b4 te spelen.

Vanavond speelden ook de vierkampen. Gelukkig ook daar meer deelnemers met een goed HSG-gehalte. Morgenvroeg geen schaken, misschien tijd om de afwas te doen!

Herman van Engen

Geef een reactie