Het spel is op de wagen

Het spel is op de wagen. In de A-groep kan in de vijfde ronde de Vorentscheidung vallen, zoals de Duitsers dat zo mooi noemen. Aan het eerste bord zitten de topfavorieten tegenover elkaar: Max Warmerdam, Nederlands kampioen van 2021 en de Spaans/Russische grootmeester Oleg Korneev. Ze wonnen als enigen in de A-groep al hun vier partijen.

Het is de vraag of ze voluit willen gaan. Uiteraard zit de winnaar op rozen, met uitzicht op de ongedeelde toernooiwinst. Een nederlaag betekent vrijwel zeker uitschakeling voor de hoofdprijs. Een consoliderende remise houdt alle opties open. We zullen het zien: volle bak op winst spelen of  meer rationeel gedreven door risico-aversie.  

Uiteraard zijn andere spelers nog niet kansloos. De IJslandse IM Bjorn Thorfinnsson maakte een sterke indruk. Hij speelt vandaag tegen Nico Zwirs die gisteravond  een beetje ongelukkig van Max Warmerdam verloor. Lange tijd had hij een goede stelling.

Vanuit HSG-perspectief zien we een interessante klassieker: Kees Nagtegaal – Jan Boekelman, oude kameraden die deel uitmaakten van HSG toen het team onder leiding van sponsor Joop van Oosterom een aanloop nam naar wat ‘het grote HSG’ is gaan heten: het team dat in de periode 2008-12 de Meesterklasse domineerde.

Kees Nagtegaal (links) versus oud-teamgenoot Jan Boekelman, de ‘Wandelende Encyclopedie’ en inmiddels de auteur van drie schaakboeken. Een bijzondere klassieker in de voorlaatste ronde van het HSG Open die vrij snel in remise eindigde. Foto Vincent Pandelaar.

Kees en Jan gingen voor hun werk naar het buitenland. Toen Kees terugkeerde, ging hij weer voor HSG spelen. Toen Jan terugkeerde, streek hij in de regio Kennemerland neer en ging daar ook weer schaken, eerst voor Bloemendaal, inmiddels opgegaan in de Kennemer Combinatie.

Uit zijn HSG-tijd ken ik Jan als de ‘Wandelende Encyclopedie’. Zijn theoretische kennis was voor ons soort schakers ongekend. Hij schreef later specialistische bijdragen voor New in Chess. In die tijd wist hij bijvoorbeeld ontzettend veel van de Siciliaanse Draak.

In het Max Euwe-centrum hield Jan Boekelman enkele maanden geleden een boekpresentatie, van zijn monografie over de O’Kelly-variant van het Siciliaans, als repertoireboekje voor de zwartspeler. Inmiddels zijn derde boek, na een eerder werk over het Staunton-gambiet van het Hollands en zijn meesterwerk over de Averbachvariant van het Koningsindisch, een diepgravend repertoireboek voor de witspeler. Zelf vindt hij dit zijn beste boek, ik ben het volledig met hem eens.

(Inmiddels is de boekenstand van De Beste Zet opgericht, links van de ingang).