Max soeverein zonder remsporen naar zege

Max is een goede voornaam voor een Nederlandse sporter gezien de successen van Max Verstappen in de Formule 1. De enige Nederlander die ooit de wereldtitel schaken heeft gewonnen was ook een Max: prof. dr. Euwe, in 1935.

De vergelijking met de succesvolle autocoureur, geroemd om zijn agressieve rijstijl, houdt snel op. Max Warmerdam, de winnaar van het 17e HSG Open, laat geen remsporen achter op de 64 velden van het schaakbord. Hij opereert behoedzaam, ook als hij een groot ratingoverwicht heeft op zijn tegenstanders. Ze worden langzaam weggeschoven. Zo scoorde hij in Hilversum 5,5 punten uit 6 partijen, waarmee hij ongedeeld toernooiwinnaar werd.

Aan zijn toernooizege hield Max de hoofdprijs van 1.250 euro, een ratingwinstje – zijn ambitie is 2700 – en misschien een pijnlijke rechterarm van de ferme handdruk met Oleg Korneev over (foto’s Vincent Pandelaar). Dat was voorafgaand aan de vijfde ronde zondagochtend waarin de twee grootmeesters en kanshebbers tegenover elkaar kwamen te zitten. Met zwart hield Max gemakkelijk stand.

Achter Max deelden Korneev, de jonge Nederlandse Fidemeester Khoi Pham en zijn vriendin Eline Roebers de tweede plaats met 5 uit 6, goed voor 425 euro. Een lucratief weekendje dus voor het jonge stel.

Het toernooi kende een recordbezetting van 232 deelnemers, naar speelsterkte verdeeld over drie groepen. Johan Lindeman schreef de B-groep op zijn naam en dat was hem door  ‘heel HSG’ van harte gegund. Als intern wedstrijdleider zorgt hij er altijd met grote nauwgezetheid voor dat iedereen op de donderdagse clubavond van HSG zijn of haar partij kan spelen. Nu kon hij zich zonder kopzorgen focussen op zijn eigen partijen.

Van de kanshebbers komt Nico Zwirs de twijfelachtige eer toe van toernooipechvogel. In de vierde ronde leek hij met zwart stand te houden tegen Warmerdam in een stelling waarvan het computercommentaar luidde: wit heeft compensatie voor de pion achterstand. In tijdnood kon hij echter niet dealen met de matdreigingen die Max in de stelling had gevlochten en ging hij toch onderuit.

Op zondag volgde herstel met een puike overwinning op een IJslandse collega IM. Tijdens  de slotronde kwam het podium weer in zicht toen hij goede kansen kreeg tegen Eline, maar de partij kantelde volledig na enkele onnauwkeurigheden.

Zie voor alle uitslagen, partijenselecties, verhalen en fotoreportages elders op deze site.

Op naar het HSG 2024! Volgend jaar viert Hilversum het 600-jarig bestaan. Het 18e HSG Open zal daar vast iets van meekrijgen…