HSG Open van start met 282 deelnemers

Foto: Vincent Pandelaar

Het was een hectische registratie met een recordaantal deelnemers. Maar met een vertraging van tien minuten kon het 18de HSG Open vrijdagmiddag toch van start, met in totaal 282 deelnemers.

Die zaten nog niet meteen allemaal achter het bord. Veel spelers hadden in de eerste en tweede ronde een bye opgenomen.

Benjamin Bok gold aanvankelijk als topfavoriet voor de toernooizege maar moest op de dag voor het toernooi helaas afzeggen wegens persoonlijke omstandigheden. Toch bleef het aantal deelnemende grootmeesters op vier staan, want Lucas van Foreest nam zijn plaats in.

David Gonzalez, general manager van hotel Lapershoek, al jaren gastheer van het toernooi, verrichtte de openingszet aan het bord van de supersub, een telg uit de bekende Groningse schaakfamilie Van Foreest.

Gaat Lucas op jacht naar de toernooititel om in de voetsporen te treden van zijn oudere broer Jorden die het toernooi al eens won? De eerste dag leverde hem in elk geval twee vlotte overwinningen op. Ook op de andere topborden bleven grote verrassingen vooralsnog uit. Zaterdag komt er waarschijnlijk tekening in de strijd als de sterkere spelers volgens het Zwitserse systeem ook elkaar gaan ontmoeten.