‘In 2020 vrouwelijke wereldkampioen schaken’

Kraaijeveld-Wouters onthult ‘geheime’ prognose Euwe

Mevrouw Jeltien Kraaijeveld-Wouters, oud-burgemeester van Hilversum, reikte aan het slot van het HSG Open niet alleen de prijzen uit, ze deed ook een onthulling over de visie van prof. dr. Max Euwe op het vrouwenschaak. Euwe was de eerste en tot nu toe enige  Nederlandse wereldkampioen, in 1935,

Kraaijeveld-Wouters was ook staatssecretaris van emancipatiezaken in het eerste kabinet-Van Agt. In die hoedanigheid was zij, zo vertelde ze zondag in hotel Lapershoek, in 1978 uitgenodigd om de opening van een schaaktoernooi te verrichten. Hierbij was ook Euwe aanwezig. In een gesprekje met Euwe vroeg ze hem wanneer er eindelijk een vrouwelijke wereldkampioen schaken te verwachten viel. Euwe dacht lang na, en zei toen resoluut: in 2020!

Deze prognose is nog niet eerder aan de openbaarheid prijsgegeven. De voormalige staatssecretaris spoorde de vrouwelijke schakers aan haast te maken. ,,Jullie hebben nog vijf jaar, dus kom op.”

Of de prognose van Euwe enige kans maakt, komt vast en zeker ook aan de orde tijdens de afsluitende presentatie over het thema vrouwenschaak zondag in het Pinetum Blijdenstein (aanvang 15 uur) tijdens het HSG jeugdtoernooi in de prachtige botanische tuin van Hilversum.

Geef een reactie