Industrieel schaak

Queen’s Gambit Hilversum: verslag dag 3

HSG heeft al in heel wat uiteenlopende locaties geschaakt. In scholen, horeca en bejaardentehuizen. Ook in een kerkelijke gebouw, waarbij het eerste uur van de clubavond werd begeleid door Gregoriaanse gezangen van het kerkkoor dat in een ander zaaltje repeteerde. Als je dan de zet Pf3 op het bord uitvoerde, had je de neiging om even naar boven te kijken, hopend op een goddelijk goedkeurend knikje.

Bijzonder waren de thuiswedstrijden die we zo’n tien jaar geleden  in het mooie Hilversumse Dudok-raadhuis mochten spellen. We grapten dat we al met een 1-0 voorsprong aan de wedstrijd begonnen omdat de gasten wel heel erg onder de indruk moesten zijn  van het monumentale interieur.

In Fabrique Ludique, zondag het decor van de derde en laatste dag van Queen’s Gambit Hilversum, is het schaakspel volledig ontdaan van de grandeur die vroegere schaaksalons kenmerkte.

Rauw en kaal, beton en staal, maar wel industrieel monumentaal.
Uit de gelederen van de Stichting Hilversum Schaakt werd snel een schoonmaakploeg gevormd om de stoffige tafels te soppen, een speciale koerier werd op pad gestuurd om het toilet te voorzien van wc-papier.

Gelukkig maakte het voor de doelgroep van de dag, jeugdige schakers, helemaal niets uit. Deze oude aftandse fabrieksloods is een plek waar zij hun energie wel kwijt konden.

Bijvoorbeeld tijdens het onderdeel condischaak, waarbij het niet alleen aankomt op schaakinzicht, maar ook op conditie. Want na elke zet moet op afstand de klok worden ingedrukt en dat moet een beetje snel in verband met de beperkte bedenktijd. Er zijn heel wat sprintjes getrokken.

Condichess: rennen naar de klok (Foto: Pascal Losekoot)

Het ‘industriële schaak’ kreeg een vervolg met de aanschuifsimultaans, de laatste optredens van Eline Roebers en Machteld van Foreest, de hoofdrolspelers in QGH. Voor de jeugdige schakers waren er surprises in de vorm van boeken uit de serie Simon de Schaker van Joyce van der Meijden.

Beide jeugdtalenten speelden de nauwkeurig en lieten maar weinig puntjes liggen: elk stonden ze slechts twee remises toe aan de jeugdige en volwassen tegenstanders, die soms meerdere keren hun geluk beproefden.

Bij de borrel na afloop, waar met een goed gevoel over de activiteiten van het weekend werd nagepraat, kwam ook nog het nieuws binnen dat HSG-jeugdspeler Daniel Nijhuis zojuist in Waalwijk Nederlands Kampioen onder de 10 was geworden. Daarover ongetwijfeld later meer.

Degenen die de schaaksmaak te pakken hebben gekregen, kunnen elke donderdag de sfeer ervaren – en meedoen bij het Hilversums Schaakgenootschap, in het Aloysius College (Schapenkamp 200).

Foto’s: Pascal Losekoot