Kobe Smeets wint Online HSG Jeugdtoernooi Pinetum

Keurige 70 procent-score  Machteld in simultaan tegen 19 tegenstanders

Met 54 deelnemers trok het Online HSG Jeugdtoernooi zondag 14 juni een goede belangstelling, in elk geval meer dan de organisatie zelf had verwacht, gezien de korte voorbereidingstijd.

Jeugdspelers tot en met zestien jaar, met ook enkele buitenlandse deelnemers, streden om de felbegeerde Blijdenstein-trofee. Niet een prijs die te koop is in een sportprijzenwinkel, maar een speciaal voor de gelegenheid gemaakte pion van hout uit de Hilversumse botanische tuin Pinetum Blijdenstein (zie filmpje the making of en virtuele prijsuitreiking op locatie onderaan).

Vincent Spit die samen met Pascal Losekoot het online live commentaar bij het event verzorgde, vertelde hoe bijzonder de trofee is. Enkele jaren geleden werd hij de winnaar van het ‘gewone’ HSG jeugdtoernooi en mocht hij zo’n fraai exemplaar mee naar huis nemen. Mooier dan de beker die hij vorig jaar als clubkampioen van HSG won, zei hij in de uitzending.

Pascal Losekoot en Vincent Spit verzorgden livecommentaar!

De Utrechtse speler Kobe Smeets is de verdiende winnaar van de Blijdenstein-trofee van 2020. Hij krijgt die binnenkort thuisbezorgd. Kobe – KoningKobe zoals zijn accountnaam luidt – scoorde 6,5 punten uit de 7 rapidpartijen die de deelnemers afwerkten. Hij bleef Sander Wage uit Scheemda (Groningen) en Matei Govoreanu uit België een half punt voor.  Volgens de tiebreak-regels van Lichess won Sander het zilver en Matei het brons, maar beide spelers krijgen evenals de winnaar een chocoladeschaakspel thuisgestuurd, om je vingers bij af te likken.

De organisatie kent ook twee prijzen toe, ook een chocolade-schaakspel, aan de twee beste spelers die na 2010 zijn geboren: het Soester talent Wouter Terlouw (ook lid van HSG!) en de Brabantse belofte Tommy Grooten. Deze ultra-jonkies scoorden in dit sterke veld 5,5 (Wouter) en 5 (Tommy) punten. Vast en zeker namen om te onthouden.

Voorafgaand aan het rapidtoernooi was er een online simultaanoptreden van de pas twaalfjarige Machteld van Foreest. Zij speelde vanuit huis in Groningen tegen negentien tegenstanders simultaan, eentje minder dan de geplande twintig. De simultaan was ruim volgeboekt maar niet iedereen verscheen aan het bord (of achter de computer).

Hoewel Machteld zelf niet helemaal tevreden was over haar spel, mag haar score er zijn: zij won tien partijen, speelde zes keer remise en leed drie nederlagen. Oftewel 13 uit 19, bijna zeventig procent. Zeker niet slecht, want er speelden enkele sterke jeugdspelers mee.

Deze drie winnaars krijgen ook een chocoladespel thuisbezorgd:

  • Mees Eppinga uit het Utrechtse Meerkerk, door Machteld aangewezen als de beste partij van haar tegenstanders.
  • Kevin de Rooij (die indruk maakte op de twee commentatoren)
  • En – daar heb je hem weer – Sander Wage, misschien wel ‘de jongeman van de dag’ met zilver op het rapid en een overwinning op Machteld in de simultaan. Hij krijgt een alternatieve prijs, want twee schaakspelen van chocola, dat vindt de tandarts vast niet goed.

Al met al een geslaagd evenement, ook dankzij het mooie commentaar van Pascal en Vincent bij de partijen, al liet de techniek het af en toe even afweten.

Komende zondagmiddag  21 juni  is het tweede evenement dat in de plaats komt van het vanwege corona afgelaste  HSG Open, met dezelfde formule maar nu voor alle leeftijden:

Een online rapidtoernooi met in elk geval drie sterke grootmeesters (Van Wely, l’Ami en Nijboer) en drie simultaans door deze drie  GM’s. Met live  commentaar van Hans Bõhm en Stefan Kuipers, dus dat belooft wat. Alle informatie staat elders op deze site. Inschrijven kan nog via het formulier op de site.

Links
De livestream terugkijken
Eindstand jeugdtoernooi
Simultaan Machteld van Foreest

Tekst: Wim van der Wijk Video’s, afbeeldingen en foto’s: Pascal Losekoot

De prijsuitreiking werd al van te voren opgenomen in het Pinetum
De hoofdprijs, een pion uit Amerikaans jeneverbessenhout, zal naar Kobe worden opgestuurd.