Levente Vajda winnaar HSG Open 2015

Vajda 2
Foto: Ab Scheel

De Roemeen Levente Vajda is winnaar geworden van het HSG Open 2015. Hij scoorde 5,5 uit 6, een halfje meer dan de tweevoudig winnaar Namig Guliyev van eerdere edities van het toernooi.

Vajda is geen regelmatige gast op open toernooien in Nederland, maar wellicht smaakt zijn toernooiwinst hem nu naar meer. De Roemeen komt uit Transsylvanië waar een grote Hongaarse minderheid leeft.

Hij versloeg in de laatste ronde in een lange strategische partij de Nederlandse meester Lars Ootes. Met een mooie matcombinatie rondde hij zijn goede spel af, waarmee hij buiten bereik van de concurrentie bleef.

Uiteraard is er ook met belangstelling gekeken naar de verrichtingen van de Chess Queens die een opvallende rol in de schaakzomerweek van Hilversum hebben gespeeld. Zhaoqin Peng herstelde zich zondag  met twee overwinningen van een ongelukkig begin van het toernooi en eindigde op 4 punten. Een halfje meer dan Tea Lanchava en Bianca de Jong-Mühren, waarmee de Chess Queens zich redelijk handhaafden in het sterke veld, met in totaal het recordaantal van 181 deelnemers.

De B groep is gewonnen door Lucas Gortemaker. Met 5 uit 6 eindigde hij bovenaan. Het zelfde aantal punten werd behaald door David Knight, Bas de Boer en Ton Fasel.

En hoe hebben de Chess Queens het HSG Open zelf beleefd?

Dat leest u hier

Lees ook:

HSG (Open) in De Gooi- en Eemlander

Club van het Jaar

Verslag HSG Open

Analyses Herman Grooten op Schaaksite

Foto’s van dag 3 en prijsuitreiking door Hanna Lukacs

Geef een reactie