Lucas van Foreest wint HSG Open

Grootmeester Lucas van Foreest heeft zondag in een zinderende slotronde de 18de editie van het HSG Open op zijn naam geschreven. Na meer dan zestig zetten dwong hij na een enerverende partij zijn IJslandse tegenstander Hilmir Freyr Heimisson tot opgave.

Lucas van Foreest (links) tijdens de prijsuitreiking in gesprek met toernooidirecteur Henk Cornelissen.
Foto Vincent Pandelaar

Het betekende kassa, want op dat moment was al duidelijk dat winst hem de ongedeelde hoofdprijs van 1250 euro zou opleveren.

Volkomen verdiend dat Lucas kwam bovendrijven, het is alleen een beetje sneu voor de anderen. Voor de overige prijzen waren er zoveel gedeelde winnaars dat het prijzengeld ernstig versnipperde. Zij hadden meer verdiend als beloning voor hun inzet en vechtlust. Maar goed, dit kan voorkomen in een toernooi met slechts zes ronden en veel spelers die nauwelijks voor elkaar onder doen.

Het was zondagmiddag lang wachten voordat de eerste beslissing viel aan de topborden. Meestal vallen remises als rijpe appels van de boom. Spelers stellen daarmee een geldprijs veilig. Maar nu stond iedereen in de alles-of-niets modus.

Lucas bleef koel in het gecompliceerde eindspel, waarin hij makkelijk met een mindere zet de winst en daarmee de ongedeelde hoofdprijs zou weggeven. Uiteindelijk bezweek zijn tegenstander onder de druk van enerzijds de stelling en anderzijds de klok. Hij leefde al een tijdje op increment, zoals dat heet. Dat is de bonus van tien seconden die de speler na elke zet krijgt. Maar tien seconden zijn zo voorbij en dat geldt ook voor de volgende en de volgende… Een blunder in verloren stelling maakte een einde aan zijn lijden en Lucas spoedde zich naar buiten om lucht te happen.

Met zijn toernooizege treedt Lucas in de voetsporen van zijn broer Jorden die het HSG Open in 2018 won. Beiden werden ook al eens een keer Nederlands kampioen.

De uitslag:


Hierbij met wat licht commentaar de beslissende partij van het toernooi.

De B-groep werd een prooi voor Jacco Lind die 5,5 uit 6 scoorde. Zijn toernooizege kon enigszins op basis van zijn elo verwacht worden, maar overtuigend was het wel. De rest van de top vijf leverde een puike prestatie.

Screenshot
Screenshot

David Koole werd, net als de winnaars van A en B, met 5,5 uit 6 kampioen van de C-groep.

Het toernooi trok een recordaantal van 280 deelnemers en verliep zonder wanklank en incidenten. Op naar het 19de HSG Open in 2025!

Uit de pers