Machteld

Machteld

De meeste favorieten zijn in de A-groep begonnen met een overwinning, grote verrassingen bleven uit. Ook Machteld van Foreest won haar partij, op de dag dat bij KNSB-leden het jongste nummer van Schaakmagazine op de mat viel, het bondsblad van de Nederlandse schaakbond. Machteld siert met een mooie glimlach de cover van het tijdschrift naar aanleiding van de twee NK-jeugdtitels die ze vorige maand in de wacht wist te slepen.
Door deze prestatie en haar optreden in het Limburg Open maakte ze een elosprong die haar op de nummer 1 positie van de wereld bracht van meisjes tot en met 12 jaar.
Was ooit eerder een Nederlandse schaakster nummer een van de wereld, in welke leeftijdscategorie dan ook?
Dacht het niet.

Laten we het statistiekje er eens bij pakken. Met haar FIDE-rating van 2123 van juni 2018 is ze de nummer 26 van alle schakers in de wereld onder twaalf jaar. Dat betekent dat er op de hele wereld 25 jongens rondlopen die jonger zijn dan twaalf jaar en een hogere rating hebben dan Machteld. In Europa lopen er maar negen van dit soort slimme knapen rond en in Nederland niet een.
Wat betekent deze indrukwekkende statistiek voor de toekomst. Daar zijn natuurlijk prachtige bespiegelingen over te houden. Trek de lijn in de leeftijd/prestatiecurve maar door. Dan kom je vast wel op iets heel bijzonders uit.
Ter illustratie een herinnering mijnerzijds aan een schakend meisje dat toen als wonderkind werd gezien.
Ik speelde in 1983 een partij tegen haar in de eerste ronde van het Laszlo Toth Herdenkingstoernooi in de Hongaarse provinciestad Kecskemet. Zij werd gevolgd door een camerateam van de Hongaarse televisie, want zij was als veertienjarige schaakster een fenomeen, ze had al een internationale elo van 2275.


Toen de cameraploeg weg was, kwamen de zetten snel op het bord, net als de inhoud van een flesje cola dat omviel waardoor het bord kleverig werd. Na mijn dertiende zet in een modevariant uit die tijd van de Tarrasch bood het meisje van veertien remise aan. Ik nam het aan.
De naam van dat meisje was Zsuzsa Polgar, de oudste van drie schaakzussen uit Boedapest die wereldberoemd zouden worden. Zij werd in 1991 de eerste vrouw die de algemene grootmeestertitel verwierf door de hiervoor benodigde normen te scoren. Er waren al wel andere vrouwen met de titel, maar die werden door jurering door de FIDE toegekend. In 1996 werd zij wereldkampioen bij de vrouwen.
De vraag die zich nu opdringt is natuurlijk, kan Machteld ook een internationale elorating bereiken van 2275 als ze over een paar jaar veertien is? Nu is ze tien, ze wordt in augustus 11. Het antwoord moet haast wel ja zijn, dat gaat ze vast halen.
De vervolgvraag is dan natuurlijk of ze net als de oudste Polgarzus dus ook grootmeester en zelfs wereldkampioene kan worden. Daarmee begeven we ons natuurlijk op glibberig terrein, er kan nog zoveel gebeuren.
Maar dat ze op koers ligt voor iets moois, iets groots en nog nooit eerder in het Nederlandse vrouwenschaak vertoond, dat zit er wel in.

Wim van der Wijk
www.journalistenschaker.nl

Geef een reactie