De bekendste deelnemer aan het toernooi is misschien wel Machteld van Foreest, negen jaar jong. Het klinkt gek, maar geen van de andere spelers heeft al zoveel media-aandacht gehad als zij.
In De Telegraaf verscheen onlangs een groot interview met haar nadat zij als negenjarige algemeen jeugdkampioen van Nederland tot twaalf jaar was geworden.
Afgelopen week schoof ze aan tafel bij de talkshow van Eva Jinek, samen met een van haar vijf broers en haar vader Nicky. Aanleiding was de documentaire die maandagavond op de televisie wordt uitgezonden over de bijzondere schaakfamilie Van Foreest. Oudste telg, Jorden, is de jongste grootmeester uit de Nederlandse geschiedenis. De komende weken verdedigt hij zijn Nederlandse titel.
Heel bijzonder zoveel media-aandacht voor zo’n jong meisje. De openingszet van een toernooi wordt vaak verricht op het bord van de sterkste speler, maar als Machteld zich onder de deelnemers bevindt, dan wordt dat natuurlijk anders. Althans vrijdagmiddag bij de opening van het 12e HSG Open, toen sportwethouder Floris Voorink van Hilversum haar bord uitkoos.
Machteld heeft een rating van 1822, heel bijzonder voor een negenjarige. Maar of dat voldoende is voor inschrijving in de A-groep van een toernooi als het HSG Open is misschien de vraag.
Je zou er wellicht iets tegen kunnen inbrengen. Iets in de trant van een ’tere kinderziel’ en ‘voorzichtig brengen’. Is de B-groep misschien verstandiger, informeerde de organisatie voor het begin van het toernooi nog voorzichtig.
Niks daarvan, ook haar trainers zouden geadviseerd hebben dat ze tegen zo sterk mogelijke tegenstanders moet spelen. Voor elk kind is dit natuurlijk anders, er lijkt in elk geval goed over te zijn nagedacht.
Machteld is op papier de zwakste deelnemer van de A-groep, ze verloor vier keer achter elkaar. Ze lijkt er goed tegen te kunnen, mentaal kan ze kennelijk al een hoop hebben. En als het inderdaad zo is dat je van een nederlaag meer leert dan van een winstpartij, dan komt het vast wel goed.
In het gezin Van Foreest draait zo’n beetje alles om schaken. Waarbij er geen ruimte is voor een normale schoolgang van de kinderen. Dat kan op een effecientere manier worden opgelost, met maximale ruimte voor talentontwikkeling.
Hoe het er toegaat in deze bijzondere schaakfamilie is in de documentaire te zien.
Wim van der Wijk
www.journalistenschaker.nl
2Doc: De stelling Van Foreest, een schaakfamilie
maandagavond 26 juni, NPO2, 20:25 uur.