Meesters zijn de baas

Queen´s Gambit Hilversum: verslag dag 1

Welkom in de reële wereld.  In de prachtige Netflix-serie The Queen’s Gambit verslaat Beth Harmon, een jonge vrouw die heel goed kan schaken, zelfs mannelijke schaakmeesters die veel sterker dan haar  werden geacht.

De werkelijkheid op de eerste dag van Queen’s Gambit Hilversum bleek weerbarstiger. De duels tussen de twee ‘beste schakers van Hilversum’ en twee jonge vrouwen – die het wellicht in zich hebben om uit te groeien tot een Beth Harmon uit de serie – eindigden in een duidelijke zege voor de Gevestigde Mannelijke Schaakorde.

Foto Harry Gielen

Een brede organisatie van het A. Roland Holst College, de bibliotheek Hilversum, schaakclub HSG en de Stichting Hilversum Schaakt, hadden de twee grootste Nederlandse  vrouwelijke schaaktalenten van dit moment uitgenodigd voor een Queen’s Gambit Afterparty in Hilversum..

Eline Roebers (15) uit Amsterdam en Machteld van Foreest (14) uit Groningen zouden het op de openingsdag opnemen tegen de sterke Hilversumse schakers Eelke Wiersma en Jan Willem van de Griendt. Beiden waren in hun jeugd net zo talentvol als de twee meiden die vrijdagavond hun tegenstander waren.

Het  talent bracht hun de internationale meestertitel, maar ze kozen niet voor een profbestaan als schaker maar voor een combinatie met een maatschappelijke carrière. Eelke in de wetenschap, Jan Willem in het bedrijfsleven, maar beiden spelen nog steeds  competitie op het hoogste  amateurniveau. 

Foto: Harry Gielen

Een domper voor de organisatie was dat Eline Roebers, vorig jaar jeugdwereldkampioene in haar leeftijdscategorie tot 14 jaar en recent de verrassende winnaar van het toernooi Brugse Meesters in België, vrijdag verstek moest laten gaan. Het nationale schaakbelang riep haar om  in actie te komen op de online schaakolympiade van wereldschaakbond FIDE, in de wedstrijd tussen Nederland en Engeland.

Schakers hebben uiteraard een plan B. De organisatie vond Nargiz Umudova bereid om een dag eerder naar Hilversum te komen om de plaats van Eline in te nemen. Deze Azerbeidzjaanse vrouwengrootmeetser (WGM)  leeft in Nederland na het huwelijk met de Nederlandse grootmeester Twan Burg.

Vrijdagavond leverden  de duels tussen de twee vrouwen en de meesters – op een fraai podium in de aula van het A. Roland Holst College in Hilversum – interessante partijen op. De  meesters bleken  in hun strategie van het uitlokken van jeugdige overmoed zeer  succesvol. Na een goede opening overspeelde Machteld haar hand in haar partij tegen Jan Willem. In de tweede ronde kwam ze vrij snel  in de problemen tegen  de kalme maar geniepige Caro Kann die Eelke haar voorschotelde.

Foto Harry Gielen

Invalster Nargiz was in de eerste partij dicht bij een overwinning op Eelke, maar miste in tijdnood de winnende voortzetting, waarna het remise werd door zetherhaling. In haar tweede partij kwam ze in een Spaanse opening twee pionnen voor tegen Jan Willem. Hij beschouwde  zijn eerste pionverlies als een onnauwkeurigheid in de opening. Met het bewuste tweede pionoffer ontregelde hij de witte ontwikkeling en bleken de pluspionnen niet lang houdbaar.  

Uitslagen van vrijdagavond:

Jan Willem van de Griendt – Machteld van Foreest: 1-0
Nargiz Umudova – Eelke Wiersma: 0,5-0,5
Nargiz Umudova – Jan Willem van de Griendt: 0-1
Machteld van Foreest – Eelke Wiersma 0-1
Dag 1: Meesters-Meiden: 3,5-0,5

Foto’s: Harry Gielen
Verslag: Wim van der Wijk