Meiden slaan terug

Queen´s Gambit Hilversum:  verslag dag 2

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Ja, Machteld had goed geslapen en ze heeft er zin in, zei ze zaterdag toen zij de bibliotheek binnenstapte. Ook Eline was nu van de partij. De loting koppelde haar aan Twan Burg, een sterke grootmeester die ze onbevangen tegemoet trad met een scherpe variant van de Siciliaanse verdediging. De witspeler koos voor een rustige aanpak die hem weinig bedenktijd kostte. Naast het  voordeel op de klok kreeg wit ook een overwicht op het bord. Een moeilijke stelling werd voor Eline een onhoudbare stelling, met een logische uitslag als resultaat.

 De ervaren grootmeester had het wat lastiger in zijn tweede partij tegen Machteld die gaandeweg serieuze aanvalskansen leek te krijgen. Maar er sloop een overbelastingprobleempje haar stelling binnen: de witte dame moest te veel stukken tegelijk dekken. De grootmeester profiteerde er handig van met pionwinst. Die bleek beslissend dankzij een vlekkeloze eindspeltechniek.

Eline en Machteld waren wel succesvol in hun partijen tegen de vrouwelijke helft van het schakersechtpaar Burg. In beide partij nam vrouwengrootmeester Nargiz Umudova veel risico. Dat leverde spektakel op, maar de jonge meiden lieten zich niet verrassen.

De matches  Meiden tegen Meesters waren de sportieve hoogtepunten van drie dagen Queen´s Gambit in Hilversum. Minstens zo belangrijk was natuurlijk de aandacht voor jeugd- en vrouwenschaak. Eerder op de zaterdag verzorgde Pascal Losekoot een lezing over vrouwenschaak. Jeugdige schakers kregen in de bieb op toegankelijke wijze uitleg bij de partijen die in een andere zaal werden gespeeld, met ruimte voor interactie. Anderen gingen zelf een potje spelen op een van de schaaktafels.

In de pauze tussen de twee ronden was er nog een intermezzo met de elfjarige jeugdburgemeester Marij Uttien van Hilversum. Zij vuurde vragen af op Eline en Machteld, bijvoorbeeld hoeveel uur per dag zij aan schaken besteden. Bij Eline kan dat  oplopen tot wel zeven uur, antwoordde ze. Ook Machteld stopt er flink wat tijd in, “maar niet elke dag.” Ze verdiept haar kennis over openingen en eindspelen door boeken te bestuderen.

Dankzij de serie is het schaken weer hip geworden (zo kopte De Gooi- en Eemlander in de zaterdagkrant) maar wie het spelletje goed wil begrijpen en de top wil bereiken, zal ook hard moeten willen werken, zoveel werd wel duidelijk.

Uitslagen van zaterdag:

Twan Burg – Eline Roebers: 1-0.
Nargiz Umudova – Machteld van Foreest: 0-1.
Machteld van Foreest – Twan Burg: 0-1.
Eline Roebers – Nargiz Umudova: 1-0.

Dag 2: Meesters – Meiden: 2-2.

Foto’s: Vincent Pandelaar