Nog zes spelers met de maximale score

Na twee ronden zijn er nog (maar) zes spelers met de maximale score in de A-groep en die gaan vanmiddag deze groep minimaal halveren. Ingewikkelde zin misschien, maar het klopt waarschijnlijk wel.

GM Loek van Wely is de enige van de vier deelnemende grootmeesters met 2 uit 2. We weten dat Loek naar Hilversum is gekomen met als doel het toernooi te winnen. De start is OK, maar biedt uiteraard nog geen enkele garantie.

Er lopen hier genoeg spelers rond die de ambitie hebben een goed resultaat te halen tegen een op papier veel sterkere speler. En ze zijn hiertoe ook in staat. Gisteravond moesten de GM’s Twan Burg en Friso Nijboer een halfje afstaan. Hetzelfde gold voor IM’s als Thomas Beerdsen, Jan Willem van de Griendt en Eelke Wiersma. De laatste kwam niet verder dan remise tegen Vincent Spit, een speler wiens verrichtingen aandachtig worden gevolgd door mensen die zijn voorgeschiedenis kennen.

Vorig jaar speelde hij mee in de interne competitie van HSG, maar dan volgens het jeugdtempo. Zijn partijen werden dus niet voor de KNSB-rating verwerkt. De B-groep van het HSG Open vorig jaar werd zijn eerste kennismaking met zeg maar het grote mensen speeltempo. Hij bleef ongeslagen en kwam binnen op de ratinglijst met ongeveer 1950 punten. Voldoende voor een plek in het eerste competitieteam van HSG.

Sindsdien is het snel gegaan. Hij werd teamtopscorer en veroverde in zijn eerste echte jaar ook het HSG-clubkampioenschap. Eigenlijk wilde hij niet meedoen aan het HSG Open, want druk, druk, druk wegens zijn studie scheikunde. Maar het HSG- bestuur bood hem een gratis ticket aan en dat kon hij niet weigeren, maar dan wel een bye in de eerste ronde.

Vincent is een jeugdspeler die op latere leeftijd begon met schaken – ook dit lijkt een rare zin, maar ook dit klopt in zekere zin, en zijn succesverhaal lijkt nog niet ten einde. Vrijdagavond voegde hij hieraan een nieuw hoofdstukje toe door IM-bestendigheid te tonen in zijn partij tegen de ervaren Eelke Wiersma. Hoe lang blijft het sprookje voortduren?

Vrijdagavond viel ook op dat het humeur van Erwin l’Ami niet heeft geleden onder zijn dramatische nederlaag uit de eerste ronde. Zijn lichaamstaal in en buiten de speelzaal verried een ontspannen houding en hij voerde zijn tweede partij soepel tot winst en zal zijn inhaalrace ongetwijfeld een passend vervolg proberen te geven.

Scholieren kijken als onderdeel van de schaakclinic door Pascal Losekoot naar de topborden in de speelzaal.

De indeling aan de drie nog schadevrije topborden, vanmiddag vanaf 12:30 uur, is als volgt:

Loek van Wely – Nico Zwirs
Hugo ten Hertog – Henk-Jan Visser
Tobias Roehr – Casper Schoppen
Wim van der Wijk