Damesschaak bij HSG en het HSG Open

Het damesschaak zit in Nederland en internationaal in de lift. HSG en het HSG Open promoten heel actief het damesschaak in Hilversum en omstreken. HSG heeft al een aantal actieve vrouwelijke leden, zelfs in HSG1. Maar hoe meer hoe leuker!

Schaakcursus speciaal voor vrouwen
dames1Wil je liever eerst wat beter leren schaken voor je op een club komt? Dat kan bij HSG! Voor beginnende schakers biedt HSG een schaakcursus speciaal voor vrouwen. Je hoeft geen ervaring met schaken te hebben om eraan mee te doen. De lessen worden afgestemd op het niveau van de deelnemers. De training wordt verzorgd door een professionele en gediplomeerde schaaktrainer Pascal Losekoot.

foto1 foto5
HSG organiseert in het najaar van 2022 voor de achtste keer een damestraining schaken voor 8 tot 10 dames/meiden uit Hilversum en omstreken. De training bestaat uit 4 avonden van 20:00 – 22:00 uur in het St. Aloysius College op de Schapenkamp en wordt verzorgd door Pascal Losekoot. De kosten bedragen € 30, dit is inclusief het lesmateriaal en een jaar gratis schaken bij HSG in de interne competitie, bv. tegen de vrouwen. Echt heel erg leuk! Zie detailinfo.

Voor meer informatie over de damestraining of inschrijven damesschaakhilversum@gmail.com

Chess Queens op het HSG Open
Op de laatste jaren van het HSG Open worden steevast een aantal Chess Queens of Chess Prinsessen uitgenodigd. De Chess Queens bestaan uit de beste schaaksters van Nederland en vormen ook het dames Olympiade team van NL. Zij promoten ook heel sterk het damesschaak

O.a. Peng, Anne, Bianca en Tea speelden al meerdere malen op het HSG Open.

ChessQueens2

zhaoqin01Tijdens het Film Schaakfestival (1 van de nevenactiviteiten van het HSG Open) in 2015 werd GM en ChessQueen Zhaoqin Peng uitgedaagd door het Hilversumse publiek op een groot schaakbord buiten bij het Filmtheater te Hilversum. Peng wist Hilversum knap te verslaan.

Tea Lanchava 2In 2017 en 2018 speelde Tea Lanchava tijdens dit festival tegen Hilversum op het grote schaakbord. Tevens verzorgde Tea de introductie van de schaakfilm “Magnus” en gaf ze een presentatie ‘damesschaak’.  DSC_5373

Tijdens het HSG Open 2015 was Nederlands kampioene en ChessQueen Anne Haast toernooicoach op het HSG Open. Op verzoek analyseerde zij partijen van spelers die gereed waren met hun partij. Een zeer groot succes!

Bij het Schaakfilmfestival verzorgt schaaktrainster/schaakcoach Judith van Amerongen op het plein voor FilmTheater Hilversum ieder jaar een schaakclinic voor het publiek, bv met het thema “De dolle dame”.

judith

Speciale damesprijzen bij het HSG Open

bekerTijdens het HSG Open is in de B en C groep een speciale damesprijs te winnen van € 50 voor de best presterende dame.

kraaijeveldDe prijsuitreiking van het HSG Open in 2015 werd gedaan door mevrouw Kraaijeveld-Wouters, van 1988-1997 burgemeester van Hilversum. Als staatssecretaris in het kabinet van Agt-1 hield ze zich o.a. bezig met de Emancipatienota en met de Europese richtlijn voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Haar man was jaren trouw lid van HSG.

Thema van haar presentatie was de vraag die Euwe haar stelde: “Wanneer mogen we de eerste vrouwelijke wereldkampioen verwachten?”

Presentaties over damesschaak
wim 2In 2015 en 2016 verzorgde Gooi & Eemlander journalist Wim van der Wijk zeer boeiende presentaties over damesschaak. Dit voor de toeschouwers en de ouders van het HSG Jeugdtoernooi en het HSG Open.