Rosa weet niet wat ze meemaakt

Toernooicoach Pascal heeft (voor de parasol) een plekje gevonden op het terras, dat ook dienst doet als analyseruimte.

Sensatie: Chess Princess alleen aan de leiding

Zonder verdere calamiteiten is de vijfde ronde afgewerkt. Door verplaatsing van de A-groep, nodig als gevolg van de lekkage van vanochtend, was er geen analyseruimte meer en was ook toernooicoach Pascal Losekoot zijn plek kwijt. Buiten bood het terras uitkomst.
Binnen werd er hard om de punten gevochten. De temperatuur steeg naar het kookpunt, ook letterlijk door het ontbreken van airco. Op twee topborden werd de remise betrekkelijk snel getekend.
Een spektakelstuk was het duel tussen Rosa Ratsma en Barry Brink. Het werd een Siciliaans gevecht, waarin Rosa met de witte stukken onbevangen ten aanval trok. Ook voor een pionoffer dat bij aanname opgevolgd zou worden door een stukoffer, schrok ze niet terug.
Barry durfde het niet aan, speelde een solide torenzet, waarna Rosa een pion won die niet zoveel waarde had. Na dameruil resteerde er een rustige stelling die iets beter was voor wit. Spannend werd het weer in het eindspel, toen de zwartspeler in ruil voor activiteit zijn pion op a6 in de aanbieding deed. Hierna moesten beide spelers rekening houden met een matnet. Met een foute paardzet riep Barry het onheil over zich af. Toen mat in drie onafwendbaar was, gaf hij op.
,,Ik weet niet wat ik meemaak”, zei Rosa na afloop. Ze staat na vijf ronden alleen op kop met de onwaarschijnlijke score van 4,5 punten. Als ze haar vorm nog een partij vasthoudt, kan ze het toernooi zomaar gaan winnen, alleen of gedeeld.
Sowieso is ze nu al  de smaakmaker van het toernooi.
En iedereen zal zich afvragen waarom ze de komende week niet van de partij is op het NK vrouwen in Amsterdam.

Wim van der Wijk
www.journalistenschaker.nl

Geef een reactie