Rosa!

Over de uiteindelijke winnaar van het 12e HSG Open valt na vier ronden  nog niets te zeggen, wel dat de slotdag enorm spannend zal worden. De tweede vraag is: wie stopt Rosa Ratsma? Ze staat gewoon in het rijtje koplopers, naast Barry Brink, Quinten Ducarmon, Eelke Wiersma, Jan Willem van de Griendt en Thomas Beerdsen. Titelhouders  die stuk voor stuk 200-300 elopunten meer hebben.


Chess Princess Rosa won ook haar tweede zaterdagpartij, nu  tegen Ruud van Meegen. Tijdens het uitvluggeren met een increment van 10 seconden bleef ze uitstekend overeind, juist  in een fase waarin haar tegenstander bezig leek een iets mindere stelling gelijk te trekken. Met tactische middelen won ze uiteindelijk een stuk en daarmee de partij.
Op het topbord wist Quinten Ducarmon in de opening weinig te bereiken tegen de Moderne Verdediging van Hugo ten Hertog. De partij eindigde na 28 zetten in remise. Na  de vierde ronde is er dus  geen enkele speler meer met een 100-procent score.
Jan Willem van de Griendt, die bij wijze van spreken  bij Lapershoek om de hoek woont, is nog volop in de race om zijn titel te prolongeren. Hij won gedecideerd van Rob Witt die kort na de opening een pion kwijtraakte. Een ernstige  fout  bespoedigde het einde, nog voor de dertigste zet.
Ook de tweede Hilversumse IM, Eelke Wiersma, heeft goede kansen op een hoge klassering, na een regelmatige overwinning op de jonge Groningse jeugdspeler Jonas Hilwerda.
Thomas Beerdsen kwam langzaam maar zeker in het voordeel tegen Michael Wunnink die met weinig bedenktijd een eindspel met Toren en vier pionnen tegen Toren + Loper en twee pionnen moest zien te verdedigen. De combinatie mindere stelling en permanente tijdnood  bleek een te zware opgave. Ook met Thomas is op de slotdag zeker  rekening te houden.
Roeland Pruijssers herstelde zich van zijn verschrikkelijke nederlaag uit de vorige ronde, waarin hij niets vermoedend in goede stelling door zijn vlag ging. Met een mataanval over de a-lijn haalde hij zijn gram. Hij staat nu op 2,5 punten, een vol punt achter de zes koplopers. Als een van hen op vijf punten komt, kan hij de toernooizege vergeten, en dat scenario lijkt niet onwaarschijnlijk.

En wat te denken van de indeling aan de drie topborden van ronde 5, zondag vanaf 9:30 uur!

Wim van der Wijk
www.journalistenschaker.nl

Geef een reactie