Schaakfilm in Filmtheater op 16 juni

Schakers en niet-schakers hebben zaterdag 15 juni met belangstelling in het Filmtheater Hilversum gekeken naar  een speciale vertoning van de documentaire ‘De Stelling van Foreest’!

Portret van een bijzondere Groningse schaakfamilie met zes kinderen van negen tot zeventien jaar die op topniveau schaken, mede dankzij thuisonderwijs. Hoe is het voor de kinderen, en hun ouders, om deze ambitieuze opvoeding bij te benen, vol te houden en waar te maken?

Ter inleiding van de documentaire uit 2017 gaf Wim van der Wijk een korte update van de schaakontwikkeling van de kinderen. Welnu, Jorden en Lucas spelen begin juli mee op het Nederlands kampioenschap, een veld van acht deelnemers. Dus statistisch is de kans op een Van Foreest als nieuwe kampioen 25 procent. Twee broers op een NK is bijzonder maar niet uniek.

Uitzonderlijk is de deelname van Machteld (foto) aan het NK voor vrouwen. De elfjarige speelt overigens al voor de derde keer mee aan het komende HSG Open! Mede hierdoor was de documentaire nog steeds actueel.