Schaakvraag van de dag

1. Welk land is het sterkste schaakland?

Een voor de hand liggend antwoord is: het land met de meeste schaakgrootmeesters. Dan zijn we inderdaad gauw klaar. Het verschil met de nummer 2 is groot. Het verschil tussen de nummers 2 en 3 is overigens zeer klein.

  1. Rusland 236 IGM’s
  2. Verenigde Staten 95 IGM’s
  3. Duitsland 94 IGM’s

Deze gegevens haal ik van www.chess-rankings.com  Een interessante website om statistisch in te grasduinen. De zoekmogelijkheden zijn legio. Helaas is niet te zien van wanneer  de laatste update is.

Je kunt het antwoord natuurlijk ook anders aanvliegen. Hoe zit het met het aantal inwoners, oftewel het aantal grootmeesters  per hoofd van de bevolking?

Want het is natuurlijk logisch dat Rusland met bijna 144 miljoen inwoners veel meer grootmeesters telt dan Luxemburg met 654 duizend ingezetenen.

Dat soort lijstjes duiken af en toe op. Een land dat hierop altijd hoog scoort, en meestal op plek een, is IJsland. Nog geen 400.000 inwoners maar – momenteel – wel 14 (veertien!) grootmeesters.

Is IJsland dan het sterkste schaakland? Ik denk het niet, maar heel bijzonder is het wel. Ter vergelijking: Nederland met een bevolking van bijna 18 miljoen inwoners  telt 36 GM’s en blijft, net als vrijwel alle landen,  per capita ver achter bij de Vikingen.

Lijstjes zijn populair. Een andere methode is een ranglijst opstellen van de gemiddelde ratings van de top tien van een land. Dat doet bijvoorbeeld de FIDE:

  1. Rusland gemiddelde rating beste tien spelers 2739
  2. Verenigde Staten 2715
  3. China 2705
Screenshot

Nog een methode, gezien bij  chess-rankings: grootmeesters per aantal spelers met een FIDE-rating:

  1. Rusland
  2. India
  3. Duitsland

Je kunt ook vinden dat het sterkste schaakland het land is dat het vaakst de Schaakolympiade heeft gewonnen en individuele wereldkampioenen heeft geleverd.  Dan kom je opnieuw bij Rusland uit.

Of het land dat op dit moment de wereldkampioen algemeen en bij de vrouwen heeft. In dat geval valt  de keuze op China.

Het antwoord hangt dus een beetje af van de criteria die je hanteert. Maar buiten kijf staat dat Rusland, VS en China  schaakgrootmachten zijn en dat   India gretig in de achtervolging zit,  dat ook Duitsland op enkele lijstjes sterk voor de dag komt en IJsland de ´kampioen per capita´ is.

Wim van der Wijk

De schaakvraag van morgen:

2. Als iemand schaken heeft geleerd, hoe groot is dan de kans dat hij/zij grootmeester (IGM) kan worden?