Spanning stijgt, net als de temperatuur

Handdruk David Miedema en Loek van Wely. Foto Vincent Pandelaar

Het wordt steeds warmer in de speelzaal, de airco in hotel Lapershoek draait op volle kracht. En voor de gratis watertappunten is het vaak druk. Als troost voor wie met de temperatuur worstelt kunnen we alleen zeggen dat het buiten nog warmer is.

Op de foto schudt David Miedema die vrij geruisloos is opgerukt naar het zeskoppige pelotonnetje dat de twee lijstaanvoerders op de hielen zit, de hand van Loek van Wely, (mede)koploper sinds de eerste ronde. Hun eerste zetten kwamen snel op het bord, een Siciliaanse Najdorf met een vroeg h7-h5.

Medekoploper Casper Schoppen heeft Friso Nijboer als tegenstander. Casper dacht enige tijd na over zijn openingszet na en koos voor 1 c2-c4, waarna, zoals viel te verwachten, het Hollands op het bord kwam. Maar niet de Leningrader, Nijboers specialiteit, maar de klassieke variant zonder fianchetto van de koningsloper.

De andere duels aan de toptafels zijn: Twan Burg versus Lars Ootes en Eelke Wiersma tegen Thomas Beerdsen.

Uit dit achttal komt vrijwel zeker de nieuwe toernooiwinnaar. Over enkele uren weten we het.

Na deze ronde verzorgt Loek van Wely de afsluitende analyse in de analyseruimte beneden, ter overbrugging van de tijd die de organisatie nodig heeft voor het voorbereiden van de prijsuitreiking die in dezelfde ruimte zal plaatsvinden.
Wim van der Wijk