Telefoon gaat af, toch geen nul

Bij het begin van de vierde ronde benadrukte de arbiter nogmaals dat meegebrachte mobiele telefoons uiteraard UIT horen te staan. Hij hoopte dat het bij het ene incident van vandaag zou blijven.

Incident? Arbiter Erwin Denissen, vertel!
,,Ik zag dat een speler van de A-groep merkte dat zijn telefoon overging. Hij stond op en liep met het apparaat in de hand de zaal uit, naar buiten. Ik besloot achter hem aan te lopen. Ik hoorde hem zeggen: ‘But I’m in the middle of the game”.  Hierna ging hij terug de zaal in en nam weer achter het bord plaats. Met de telefoon in zijn zak ging hij over de stelling nadenken”.

Wat heb je toen gedaan?
,,Ik heb toch maar even de klok stil gezet en de speler meegedeeld dat het deze keer bij een waarschuwing zou blijven als hij zijn telefoon nu uit zou schakelen, dat deed hij.”

Waarom slechts een waarschuwing en geen nul?
,,Aan het begin van het toernooi hebben we meegedeeld die we niet automatisch een nul zouden geven als een telefoon overgaat. En in dit geval was het duidelijk dat er geen enkele intentie was om te cheaten, waartegen zo’n maatregel primair is bedoeld.”

Wim van der Wijk
www.journalistenschaker.nl

Geef een reactie