Zinderende finale

Het 11de HSG Open was spannend tot de laatste zet. Tot laat in de (zondag)middag was er geen peil op te trekken wie het toernooi zou winnen: gedeeld of ongedeeld. Vooral het slot van de partij op het eerste bord verliep dramatisch met beide spelers in hevige tijdnood. Over en weer werden kansen gemist, het meest door Alexandre Dgebuadze, die we al meerdere keren aan het werk hebben gezien tijdens het HSG Open. Maar ook Hugo ten Hertog zag het even niet toen hij in een verloren stelling de winst in de schoot kreeg geworpen. Het werd uiteindelijk remise.

nummers 1-4
Nummers 4  t/m 1 met 5 uit 6 (van links naar rechts): Thomas Beerdsen, Koen Leenhouts, Hugo ten Hertog, Jan-Willem van de Griendt en toernooidirecteur Henk Cornelissen.

Hieronder een analyse van deze spectaculaire partij die een beetje traag op gang kwam. Beide spelers hadden wellicht belang bij een langzame partij. Remise zou voor Ten Hertog  de gedeelde toernooiwinst betekenen, maar hij wilde meer. Dgebuadze moest winnen voor hetzelfde toernooiresultaat.

Jan Willem van de Griendt die op weerstandspunten  tot toernooiwinnaar werd uitgeroepen, boekte in de slotronde een regelmatige en verdiende overwinning op Roeland Pruijssers die op de zondag geen passend vervolg kon geven aan zijn indrukwekkende start met 4 uit 4. Ook van deze partij een (korte) analyse.

Tot slot een partijfragment uit het duel Brink – Beerdsen. De jonge zwartspeler heeft dit en vorig jaar al veel moois laten zien op het HSG Open, zijn slotcombinatie mocht er nu ook zijn. Hiermee voegde hij zich bij de vier toernooiwinnaars, met Koen Leenhouts – de speler die net als Beerdsen vijf partijen won, ze zijn het naspelen zeker waard, zie het pgn-bestand op deze site.

 

BeerdsenDh4
Brink-Beerdsen, stelling na de 44ste zet van wit. Er volgde….

44. .., Lxe5 45. fxe5 Dh4I! en zwart wint een stuk en de partij 46. Kxh4 Pxf3.

Geef een reactie